}

Dugaan dan Ujian dari Mu

Kehidupan kita adalah sebuah perjuangan dalam pelbagai dugaan dan cabaran serta ujian dari Allah. Sesungguhnya segala cabaran dan ujian adalah untuk menguji kesabaran dan keimanan seseorang hamba.

Allah tidak akan  menguji hambanya jika hamba tidak mampu menghadapinya.. Kadangkala apabila kita diuji, kita rasa cukup kuat dan kental menghadapinya, namum ada masanya kita rasa lemah dan rebah dalam perjuangan meniti kehidupan . Kadang kala kita tidak dapat mengelak untuk menghadapi tekanan dalam kehidupan kita. Pelbagai tekanan dalam kehidupan kita menyebabkan kita hilang semangat untuk teruskan perjuagan kehidupan kita . Betapa lemah dan kerdilnya kita menghadapi dugaan dari Allah .

Kenapa kita diuji ? "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)

Kenapa berlaku kepada kita ? "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)

Kenapa kebahagian tidak pernah datang kehidupan aku ? "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)

Kepada siapa harus kita memohon pertolongan ? "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)

Hanya kepada Allah saja kita harus berharap "Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)

Jika Allah tidak memberi dugaan ini sudah tentu aku masih lupa dan alpa dengan keindahan yang sementara di dunia ini dan jika ini tidak terjadi sudah tentu aku masih bergelombang dengan dosa yang ku lalui dulu ......

 

1 comments:

gaban said...

em..

Post a Comment

My Blog List

Powered by Blogger.

About Me ????

gambar-gambar hasil karyaku

Followers

Related Posts with Thumbnails

Cari la apa pun